RS485 İletişim problemleri nedenleri ve bazı öneriler

RS485 hattında iletişim kalitesini bozan faktörler nelerdir.

RS485 hattındaki sinyalin bozulmasına sebeb olacak sebepleri iç ve dış sebepler olarak ikiye ayıra biliriz. Sahada çoğunlukla karşılaşılan RS485 iletişimi etkileyecek dış faktörler hat ile fiziksel bir bağlantısı olmamasına karşın hattın sinyalini bozan invertör, dimmer, elektrik motorları vb. yüksek harmonik yayan cihazlar. RS485 iletişimi etkileyen iç faktörler olarak hatta bağlanan cihaz sayısı, iletişim hızı, kablolama mesafesi, kablo türü, kablolama şekli, hat sonlandırması ve iletişim zamanlamaları olarak sıralana bilir.
Bu konularından bazılarını aşağıdaki yazımızda inceleyebilirsiniz. Ayrıca rs485 hattına bağlanabilecek cihaz sayısı ile ilgili blog yazımızı da ayrıca buradan inceleyebilirsiniz.

RS485 Kablo seçimi ve sonlandırma.

RS485 Kablo seçimi ve kablolaması, RS-485 veri sinyalleri için 1 bükümlü çiftten ve (ideal olarak) RS-485 ortak mod (0V) referansı için 1 iletken veya bükümlü çiftten oluşur ve isteğe bağlı olarak bir koruma içerebilir. RS-485 kablolaması 16 – 24 AWG (0.16mm2 ile 1.43mm2 arası) olmalı ve 100 ila 140 ohm (120 ohm en yaygın olanıdır) karakteristik empedansa sahip olmalıdır.
CAT5 kablolama 4 çift bükümlü telden oluşur ve tipik olarak 100 ohm’luk karakteristik empedansa sahiptir. Bu nedenle RS-485 ağları için kullanılabilir. Bununla birlikte, sonlandırma uygularken, kullandığınız kablonun karakteristik empedansını eşleştirmeniz gerekir, bu nedenle CAT5 kabloyla 100 ohm’luk dirençler kullanmalısınız (sonlandırma hakkında daha fazla bilgi aşağıdadır).
RS485 hattı bir kablonun bütün cihazlara giriş çıkış yapılarak bağlanmalı ve kablonun her iki ucuna kablonun empedansı ile uyumlu dirençlerle sonlandırılmalıdır. Sonlandırma direnci kullanılmadığı durumlarda hattaki sinyal hattın sonundan yansıyarak hatta asıl olması gereken sinyali bozacaktır. Bu durum uygun sonlandırma direnci ile çözüle bilir.
Bazı ortamlarda CAT5 kabloların nitelikleride yetersiz kalabilmektedir. Bu noktada kablonun empedans ve dış izolasyon değerleri çok önemlidir.
Bunun dışında özel olarak RS485 için üretilmiş kablolar da bulunmaktadır. Bu kabloların bir çok noktada yaşanan problemlerde dikkate değer katkılar sağlamaktadır. RS485 için üretilmiş kablolara bir örneği burada bulabilirsiniz.

RS485 Ortak Mod Kablosunun bağlanmasının önemi

Ortak Mod (0V) Referansı, RS-485 + ve – sinyalleri için dijital, 0V, topraktır. RS-485 diferansiyel bir ağdır; bir RS-485 alıcı-vericisi, RS-485 + sinyali (Ortak Mod Referansına göre) ve RS-485 – sinyali (ortak Mod Referansına göre) arasındaki voltaj farkını ölçerek bir sinyali algılar. Ortak Mod Referansına). Bu sinyallerden herhangi birinin voltajı (RS-485 + ve RS-485 -), Ortak Mod Referansına göre -7 ila +12 V aralığında olmalıdır. Tüm RS-485 cihazları Ortak Mod Referansı için ortak bir toprak referansını paylaşmalıdır. Bu, RS-485 kablosunda özel bir iletken kullanılarak doğrudan yapılması en güvelinir yoldur.

Blendajlı RS485 kablo kullanımı

Hem yayılan hem de alınan EMI’yi azaltmak için blendajlı RS485 kablosu kullanılmalıdır. Kablo blendajı yalnızca bir uçtan (tipik olarak kontrolör ucu) toprak topraklamasına bağlanmalı, diğer tüm RS-485 cihazları arasında zincirleme bağlanmalı ve uç cihazda arkası bantlanmalı veya kapatılmalıdır. Blendajlı kabloya duyulan ihtiyaç tartışmalı bir konudur, ancak RS-485 kabloları veri sinyalleri için bükümlü çift kullandığından, teorik olarak koruma gereksizdir, çünkü gürültü her sinyal kablosunda eşit olarak indüklenecektir ve dolayısıyla RS-485 alıcı-vericileri RS-485 + ve – sinyalleri arasındaki farkı ölçtüğünde iptal olur (yine her biri Ortak Mod Referansına göre).

RS485 iletşim zamanlaması

RS485 hattında iletişim sırasında meydana gelen hatalar iletişim zamanlaması ile ilgli olabilir. Master’ın istekleri çok hızlı yaptığı ve diğer tüm isteklerin bozulmasına neden olabileceği durumlar söz konuşudur. Bu durumun oluşmasında Slave cihazın yanıtını gönderdikten sonra hattı sürmeyi bırakması biraz zaman alabilmektedir ve Master cihaz, Slave cihaz hâlâ hattı sürerken bir sonraki isteğini göndermeye çalışır ise bu da hattın çakışmasına ve yeni isteğin bozulmasına yol açar. Bu sorunun çözümü için Master cihazın istekte bulunma hızının yavaşlatılması veya sorgular arasına bekleme eklemek denenebilir. Çoğu PLC de bunun için bir ayar bulunur. (ör. tarama hızı, veri alma gecikmesi, iki sorgu arası gecikmesi vb.)

Yasal Uyarı:

Burada verilen bilgi ve sayılar teorik hesaplar doğrultusunda oluşturulmuş verilerdir. Tekrar tekrar belirtildiği üzere sadece bu “birim yük” hesaplamaları maksimum cihaz sayısını belirtmez. Burada anlatılmayan bir çok kriter de bu konuda etkili olabilir.

Bu döküman bilgi amaçlı hazırlanmıştır; bu verilerin kullanımından doğacak tüm sorumluluk kullanıcıya aittir.